Mar­kus Puo­la­ka­na­ho / STT

Huh­ti­kuus­sa voi­maan tul­leet ylei­sen asu­mis­tu­en leik­kauk­set ovat nä­ky­neet Ke­lan mu­kaan asu­mis­tu­en saa­jien vä­hen­ty­mi­se­nä ja toi­meen­tu­lo­tu­en asi­ak­kai­den mää­rän pie­ne­nä li­sään­ty­mi­se­nä.

Asi­as­ta ker­too STT:lle Ke­lan tut­ki­mus­pääl­lik­kö Sig­ne Jau­hi­ai­nen. Myös mak­se­tut kes­ki­mää­räi­set toi­meen­tu­lo­tu­et ovat hä­nen mu­kaan­sa nous­seet ja mak­set­tu­jen asu­mis­tu­kien mää­rä hie­man las­ke­nut.

Ylei­nen asu­mis­tu­ki pie­nen­tyy hal­li­tuk­sen lin­jaa­mien leik­kaus­ten seu­rauk­se­na kai­kil­ta nyt tu­kea saa­vil­ta. Asu­mis­tu­ki pie­ne­nee seu­raa­van vuo­si­tar­kis­tuk­sen yh­tey­des­sä, joka ta­pah­tuu ta­val­li­ses­ti vuo­den ku­lut­tua asu­mis­tu­en myön­tä­mi­ses­tä.

Kaik­kien asu­mis­tu­en saa­jien tuki tar­kis­te­taan alas­päin vii­meis­tään en­si vuo­den maa­lis­kuus­sa.

Jau­hi­ai­sel­la ei ole tie­toa sii­tä, kuin­ka moni yleis­tä asu­mis­tu­kea saa­va on jo saa­nut tar­kis­tuk­ses­sa alen­net­tua asu­mis­tu­kea. Leik­kauk­set asu­mis­tu­keen nä­ky­vät kui­ten­kin hä­nen mu­kaan­sa jo.

– Sekä mak­se­tut ylei­set asu­mis­tu­et et­tä asu­mis­tu­en saa­jien ruo­ka­kun­nat ovat vä­hän las­ku­suun­nas­sa, hän sum­maa.

Asu­mis­tu­kea saa­vat ruo­ka­kun­nat. Ruo­ka­kun­ta koos­tuu yh­des­tä tai use­am­mas­ta ih­mi­ses­tä, jot­ka asu­vat py­sy­väs­ti sa­mas­sa asun­nos­sa.

Tuen saa­jia oli Ke­lan ti­las­to­jen mu­kaan maa­lis­kuus­sa va­jaa 410 000. Ke­sä­kuus­sa saa­jia oli va­jaa 390 000. Asu­mis­tu­kia saa­vat ruo­ka­kun­nat vä­he­ni­vät siis muu­ta­mas­sa kuu­kau­des­sa noin 20 000:lla.

Kes­ki­mää­räi­nen asu­mis­tu­ki on ol­lut tä­män vuo­den maa­lis­kuus­sa noin 359 eu­roa ja ke­sä­kuus­sa 351 eu­roa. Kes­ki­mää­räi­nen tuki on siis pie­nen­ty­nyt 8 eu­rol­la.

– Eli kyl­lä siel­lä nä­kyy se, et­tä osal­la on jo teh­ty asu­mis­tu­en tar­kas­tus ja tuki on pie­nen­ty­nyt, Jau­hi­ai­nen sa­noo.

Pe­rus­toi­meen­tu­lo­tu­kea saa­nei­den ko­ti­ta­louk­sien mää­rä on vii­me vuo­si­na Ke­lan ti­las­to­jen mu­kaan vä­hen­ty­nyt, kun­nes mää­rä läh­ti tänä vuon­na pie­neen kas­vuun huh­ti­kuus­ta al­ka­en.

Toi­meen­tu­lo­tu­kea saa­via ko­ti­ta­louk­sia oli Jau­hi­ai­sen mu­kaan tä­män vuo­den tou­ko­kuus­sa noin 2 000 enem­män kuin vii­me vuo­den tou­ko­kuus­sa. Tä­män vuo­den tou­ko­kuus­sa pe­rus­toi­meen­tu­lo­tu­kea sai yh­teen­sä run­saat 133 000 ko­ti­ta­lout­ta.

– Se ei ole ko­vin suu­ri ero vii­me­vuo­ti­seen. Mut­ta isom­pi muu­tos nä­kyy sii­nä, pal­jon­ko tu­kea on mak­set­tu, hän to­te­aa.

Myös kes­ki­mää­räi­nen ko­ti­ta­lou­del­le mak­set­tu toi­meen­tu­lo­tu­ki on siis nous­sut. Tam­mi-maa­lis­kuus­sa tu­kea mak­set­tiin kes­ki­mää­rin noin 10 eu­roa enem­män kuin vii­me vuon­na vas­taa­val­la ajan­jak­sol­la. Tä­män vuo­den tou­ko­kuus­sa toi­meen­tu­lo­tu­kea mak­set­tiin kes­ki­mää­rin jo noin 50 eu­roa enem­män kuin vii­me vuo­den tou­ko­kuus­sa.

Tä­män vuo­den tou­ko­kuus­sa ko­ti­ta­lou­del­le mak­set­tu kes­ki­mää­räi­nen toi­meen­tu­lo­tu­ki oli noin 550 eu­roa.

Toi­meen­tu­lo­tu­en saa­jis­sa on kuu­kau­sit­tais­ta vaih­te­lua, jon­ka ta­kia lu­ku­ja ver­ra­taan sa­maan kuu­kau­teen edel­li­se­nä vuon­na. Sen saa­jien mää­rä on Jau­hi­ai­sen mu­kaan kor­keim­mil­laan ai­na ke­säl­lä ja ma­ta­lim­mil­laan elo-syys­kuus­sa.

Asu­mis­tu­en leik­kauk­set liit­ty­vät ny­ky­hal­li­tuk­sen ylei­sen asu­mis­tu­en ja työt­tö­myys­tu­kien leik­kauk­siin, jot­ka as­tui­vat voi­maan 1. huh­ti­kuu­ta.

Asu­mis­tu­kea lei­ka­taan pie­nen­tä­mäl­lä tuen kor­vausp­ro­sent­tia ja suu­ren­ta­mal­la pe­ru­so­ma­vas­tuu­ta. Pe­ru­so­ma­vas­tuu on jat­kos­sa 50 pro­sent­tia niis­tä tu­lois­ta, jot­ka ylit­tä­vät ylei­sen asu­mis­tu­en tu­lo­ra­jo­jen ala­ra­jan. Ai­em­min pe­ru­so­ma­vas­tuu oli 42 pro­sent­tia ala­ra­jan ylit­tä­vis­tä tu­lois­ta.

Eläk­keen­saa­jan asu­mis­tu­keen muu­tok­set ei­vät vai­ku­ta. Li­säk­si yleis­tä asu­mis­tu­kea ei mak­se­ta omis­tu­sa­sun­non asu­mis­me­noi­hin enää en­si vuo­den alus­ta.

Kela ker­toi ai­em­min va­rau­tu­van­sa sii­hen, et­tä toi­meen­tu­lo­tu­en ha­ke­mus­mää­rät kas­va­vat mui­den tu­kien leik­kaus­ten ta­kia. Pe­rus­toi­meen­tu­lo­tu­ki voi kor­va­ta osan ylei­sen asu­mis­tu­en ja työt­tö­myys­tur­van leik­kauk­sis­ta kaik­kein pie­ni­tu­loi­sim­mil­le.

Vuo­sit­tais­ten kan­sa­ne­lä­kein­dek­siin pe­rus­tu­vien ko­ro­tus­ten li­säk­si työt­tö­myys­tu­kia ja toi­meen­tu­lo­tu­kia ko­ro­tet­tiin 3,5 pro­sen­til­la elo­kuus­sa 2022. Ko­ro­tus joh­tui Ke­lan mu­kaan sil­loin ko­hon­neis­ta elin­kus­tan­nuk­sis­ta.

Vuon­na 2023 nos­tet­tiin työt­tö­myys­tu­kien lap­si­ko­ro­tus­ten mää­rää 20 pro­sen­til­la ja toi­meen­tu­lo­tu­es­sa al­le 18-vuo­ti­ai­den las­ten pe­ru­so­sia 33 eu­rol­la kuu­kau­des­sa.