Vasaraisten koulu säästettävä!
Kouluverkoston supistaminen herättää kysymyksiä päättäjien arvomaailmasta.
Lainaus Rauman Strategiasta: "Uutta on myös selkeän kohderyhmän nimeäminen. Nuoret aikuiset ja lapsiperheet saavat nyt erityishuomion." Tämä sattuu ja kovaa. Lastemme koulumatka kasvaa 500 metristä kymmeneen kilometriin tämän erityishuomion ansiosta.
Lapset on tulevaisuus ja täten heidän tulisi olla yhteiskunnan tärkein investointi. Hämmentävää kyllä, päättäjät tätä eivät kykene näkemään.
Kyläkoulujen hävittäminen on ollut Rauman agendana jo vuosia, mitä erilaisimpiin syihin vedoten. Nykyinen syy on oppilasmäärien pieneneminen, sillä vuosien 2020–2030 välillä alakoululaisten määrä vähenee 660 lapsella. Syntyvyyden lasku on ollut trendinä jo jonkin aikaa, mutta mitä asian eteen on tehty? Rauman kaupunki ei ole tukenut lapsiperheitä palveluilla, ja nyt niitä vähennetään entisestään! Rauman Strategian mukaan kaupungista luodaan elinvoimaista sekä pitovoimaista kaupunkia. Miten tämä alakouluverkoston supistaminen edesauttaa elinvoimaisen Rauman luomisessa? Elinvoimaisuuteen vaikuttaa suunnattomasti kaupungin asuttaminen joka puolella, ei vain keskustassa ja pohjoisella puolella.
Kyläkoulun merkitys pienen lapsen oppimiselle, kasvulle sekä turvan tunteelle on hyvin suuri. Pienet luokkakoot edesauttavat oppimista yksilöllisemmän tuen tarjoamisen mahdollisuuden vuoksi.
Kodin lähellä oleva koulu tukee lapsen terveyttä mahdollistamalla koulumatkan taittamisen kävellen, pyörällä, kepparilla tai talvella jopa potkukelkkaillen. Koululle voi lähteä vapaa-ajalla pelaamaan futista, korista tai vaikka keinumaan. Liikuntasali on iltaisin sekä lapsi- että aikuisryhmien käytössä.
Nykymaailman kauhuilta haluaa meistä jokainen varmasti suojella lapsia mahdollisimman pitkään. Pieni kyläkoulu ja sen tuttu ympäristö on turvallinen paikka lapselle, joka on vasta opettelemassa elämää.
Kyläkoulun merkitys yksilön lisäksi on suuri koko kylälle! Kyläkoulu pitää alueen yhteisöllisenä ja elävänä, sekä vahvistaa paikallista identiteettiä.
Koko kylä kasvattaa ja suurten koulujen lieveilmiöt pysyvät poissa. Tuskin sen enempää tarvitsee mainita aiheita kuten päihteidenkäyttö/myynti tai kiusaaminen. Vantaalla 2.4. tapahtunut tragedia on jokaisen mielessä vielä pitkään.
Me ja monet muut valitsimme kasvattaa lapset kauempana kaupungista, jossa metsä alkaa omalta takapihalta, ja kyläkoulun pihalla rapsutuksia odottaa jo ties monennettako vuotta "koulun kissa".
Rahalla ei voida perustella kouluverkoston supistamista. Miten on mahdollista, että suurten lapsimäärien liikuttelu busseilla keskelle kaupunkia lähikoulujen sijaan ei vaikuta maksavan yhtään mitään? Miten tässä vaiheessa unohdetaan muuten niin tärkeänä pidetty hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja vakava huoli lasten liikkumattomuudesta?
Vasaraisten koulu on hyvässä kunnossa, ei sisäilmaongelmia. Kaunis ja vanha puukoulu ansaitsee palvella vielä vuosia eteenpäin pieniä oppilaita.
Jos nyt pienet, oppilaslähtöiset koulut lakkautetaan, niitä ei tulla enää ikinä ottamaan uudestaan käyttöön.
Nyt arvon päättäjät; olkaa hyvä, ja arvostakaa pieniä lapsiamme sen verran, että jätätte kyläkoulut heidän käyttöönsä.
Karoliina Kaija