Eurovaalien tulos tukee Rauman seudun hankkeita
Eurovaaleihin ennustettu oikeistopopulistipuolueiden nousu ei toteutunut niin vahvana kuin odotettiin. Joissakin jäsenmaissa kuten Saksassa ja Ranskassa vaalit olivat yllätykselliset, mutta niiden vaikutukset EU:n parlamentin kokoonpanoon on rajallinen.
Suomessa vaalien voittaja oli Kokoomus, jolla on pitkät perinteet euromyönteisyydestä ja yhteistyöstä euroalueella.
Rauman seudulla on suuret odotukset ns. vihreän siirtymän hankkeista. Euroopan Unionilla on suuri rooli niiden tulevaisuuteen sekä lainsäädännön että rahoituksen osalta. Mikäli politiikka vihreän siirtymän hankkeita kohtaan muuttuisi nopeasti, voisi se vähintään hidastuttaa hankkeiden etenemistä. Nyt sellaista uhkaa ei näyttäisi olevan.
Koko 720-jäseninen parlamentti uusiutui vaaleissa, mutta keskeiset voimasuhteet eivät muuttuneet ratkaisevasti. EPP, johon Kokoomuksen edustajat kuuluvat, kasvoi vähän ja on edelleen suurin ryhmä. Toiseksi suurin ryhmä Sosialidemokraatit pysyi suunnilleen entisen kokoisena. Halutessaan ne voivat yhteistyöllä viedä päättyneen kauden politiikkaa eteenpäin ottamalla mukaan pienempiä ryhmiä enemmistön saavuttamiseksi.
Suomessa eurovaalit ovat selkeästi henkilövaalit. Li Anderssonin äänimäärä 247 604 ääntä on historiallinen ja osoittaa, että Andersson on vakuuttanut äänestäjät erityisesti julkisissa esiintymisissään. Äänestäjiä hänelle on löytynyt vähintään poliittisen kentän vasemmalta puolen puolueesta riippumatta. Eikä olisi mahdotonta, että sujuvasanaista sympaattista Anderssonia olisi äänestänyt joku porvarikin. Tulos on erityisen kova alhaisen äänestysprosentin takia. Andersson sai yksin 13,5 prosenttia kaikista annetuista äänistä.
Samalla tavalla Perussuomalaiset jäivät vetovoimaisten ehdokkaiden puuttuessa tulokseltaan vaatimattomalle tasolle.
Vaalien tuloksesta voi aina yrittää tehdä johtopäätöksiä puolueiden sanomasta ja sen perillemenosta. Tämäntyyppisissä vaaleissa sen merkitys on kuitenkin vähäisempi.
Samu Vahteristo
päätoimittaja