Mai­ju Yli­pies­sa / STT

Suo­mes­sa ele­tään nyt mit­taus­his­to­ri­an hel­tei­sin­tä syys­kuu­ta, kun syys­kuun hel­le­päi­vien en­nä­tys rik­kou­tui sun­nun­tai­na.

Al­ku­syk­syn sie­nien sa­to­kau­den kan­nal­ta vii­me päi­vien myö­häi­nen hel­le­jak­so on huo­no asia.

Useim­mil­la sie­nil­lä iti­öe­mien eli ruo­ak­si­kin ke­rät­tä­vien nä­ky­vien osien tuot­ta­mi­nen liit­tyy läm­mön ja kos­teu­den yh­teis­vai­ku­tuk­seen, ker­too yli­o­pis­ton­leh­to­ri Panu Hal­me Jy­väs­ky­län yli­o­pis­tos­ta STT:lle.

– Mo­nien la­jien pi­tää saa­da tiet­ty mää­rä läm­pöä, et­tä rih­mas­tot pys­ty­vät kas­va­maan, mut­ta myös kos­teut­ta, Hal­me sa­noo.

– Nyt kun on ol­lut näin hel­teis­tä, hel­tei­syys kui­vat­taa maa­poh­jaa. Täl­lai­ses­sa hel­tees­sä ei rii­tä sama sa­de­mää­rä kuin kyl­mem­mäs­sä sääs­sä, hän li­sää.

Kui­vuu­den vuok­si mo­nien sien­ten kas­vu on­kin Hal­meen mu­kaan täl­lä het­kel­lä vä­häi­sem­pää kuin voi­si odot­taa.

Toi­saal­ta nyt ol­laan jo pit­käl­lä syys­kuus­sa, ja yö­pak­ka­set voi­vat odot­taa jo kul­man ta­ka­na, Hal­me muis­tut­taa. Useim­mat al­ku­syk­syn sie­ni­la­jit ei­vät hä­nen mu­kaan­sa yö­pak­kas­ta kes­tä.

Al­ku­syk­syn sie­nil­lä sa­to­kau­si saat­taa siis Hal­meen mu­kaan jää­dä hel­tei­den ja yö­pak­kas­ten vä­lis­sä hy­vin ly­hy­ek­si tai jopa ko­ko­naan vä­liin.

Esi­mer­kik­si haa­pa­rous­kun ja herk­ku­ta­tin pi­täi­si ol­la juu­ri nyt run­saim­mil­laan. Sen si­jaan ne Hal­meen mu­kaan lä­hin­nä kui­vu­vat pys­tyyn, jos nii­tä yli­pää­tään kas­vaa.

– Jos meil­lä oli­si tämä sama sa­de­mää­rä, mikä nyt on ol­lut, mut­ta oli­si­kin kym­me­nen as­tet­ta vii­le­äm­pää, nii­tä oli­si var­maan ai­ka pal­jon­kin met­säs­sä.

Kui­val­la kau­del­la hy­viä sie­ni­paik­ko­ja voi kui­ten­kin yrit­tää et­siä esi­mer­kik­si jär­vien ja pu­ro­jen ran­noil­ta ja soi­den reu­noil­ta, jois­sa maa on kos­te­am­paa, Hal­me vink­kaa.

Al­ku­syk­syn la­je­ja pa­rem­min pär­jää­vät tut­ki­jan ar­vi­on mu­kaan tänä vuon­na luul­ta­vas­ti lop­pu­syk­syn sie­net, ku­ten sup­pi­lo­vah­ve­ro, kuu­si­la­hok­ka ja tal­vi­juu­re­kas. Ne kun ei­vät pak­kas­ta säi­käh­dä.

– Niil­lä to­den­nä­köi­ses­ti vain myö­hen­tyy kas­vun al­ku, ja nii­tä tu­lee sit­ten loka-mar­ras­kuus­sa, Hal­me ar­vi­oi.

Poik­keuk­sen si­jaan läm­min al­ku­syk­sy on Hal­meen mu­kaan jat­kos­sa en­nem­min­kin uu­si nor­maa­li, ja sil­lä on seu­rauk­sen­sa myös sie­ni­met­sis­sä.

– Em­me tie­dä kaik­kea, mi­hin suun­taan il­mas­ton­muu­tos suo­ma­lais­ta ke­sää muut­taa, mut­ta se tie­de­tään, et­tä ke­sät pi­te­ne­vät, Hal­me sa­noo.

Sie­net re­a­goi­vat Hal­meen mu­kaan hy­vin her­käs­ti il­mas­ton­muu­tok­seen, mikä tar­koit­taa, et­tä pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä sien­ten kas­vu­kau­det ja la­jis­to muut­tu­vat myös Suo­mes­sa. Tie­tyt la­jit voi­vat hä­vi­tä ko­ko­naan tai siir­tyä poh­joi­sem­mak­si. Toi­saal­ta uu­si­a­kin la­je­ja voi il­maan­tua – niin ruo­ka­sie­niä kuin myrk­ky­sie­niä.

– Il­mas­tok­rii­si on jo pääl­lä, ja se vai­kut­taa jo nyt myös Suo­mes­sa. Meil­lä ei vie­lä ole ol­lut mi­tään tu­hoi­sia muu­to­sia, mut­ta nämä ovat sel­lai­sia en­sim­mäi­siä sig­naa­le­ja, täl­lai­set lä­heis­ten la­jien muu­tok­set, Hal­me sa­noo.

Tut­ki­jan mu­kaan on vai­kea sa­noa, voi­ko al­ku­syk­syn läm­pö­jak­sol­la ol­la suo­raa vai­ku­tus­ta en­si vuo­den sie­ni­sa­toon. Tut­ki­mus­tie­to asi­as­ta var­sin­kin Suo­men olo­suh­teis­sa on vä­häis­tä.

– En oi­kein us­kal­la sa­noa, mitä tämä voi­si sit­ten en­si vuon­na tar­koit­taa. Osa rih­mois­ta var­maan jää syk­syn jäl­jil­tä ai­ka huo­noon kun­toon, Hal­me sa­noo.

Ete­läi­ses­sä Eu­roo­pas­sa on Hal­meen mu­kaan tal­vien ly­hen­ty­mi­sen ja leu­don­tu­mi­sen myö­tä yleis­ty­nyt se, et­tä jot­kin sie­net te­ke­vät­kin sa­toa ke­vääl­lä.

– Jos­sain vai­hees­sa tul­laan nä­ke­mään ete­läi­ses­sä Suo­mes­sa, et­tä yhä pi­dem­mäl­le ve­ny­vät ke­sät joh­ta­vat­kin sii­hen, et­tä sie­nil­lä me­nee jopa se­kai­sin se, on­ko syk­sy tai ke­vät.