"Leipäkin maistuu erilaiselta" – Rauman WinNovassa vierailleet ravintola-alan opiskelijat tutustuivat suomalaiseen keittiöön
WinNovassa vierailleet ranskalaisopiskelijat tutustuivat suomalaisiin raaka-aineisiin ja valmistivat muun muassa viilimoussea salmiakkisydämellä.
Tuija Saarinen
Ranskan Gouvieux'ssa sijaitsevan INFA Le Manoir -ravintolakoulun opiskelijat heitettiin heti ensimmäisenä keittiöpäivänä syvään päähän, kun he valmistivat itsenäisyyspäivän illalliselle jälkiruoaksi viilimoussea salmiakkisydämellä ja -liemellä. Ohjaajiksi oli saatu WinNovan omien opettajien lisäksi kaksi Suomen Kokkimaajoukkueen jäsentä.
Hotellialaa opiskeleva Lea ei ollut koskaan kuullutkaan salmiakista. Myös kaurapuuro oli uusi tuttavuus Suomen-vierailulla.
– Ensi maistamalla en pitänyt kaurapuurosta, mutta sitten jäin koukkuun. Nyt olen syönyt sitä täällä joka aamu.
Ranskassa tyypilliseen aamiaiseen kuuluu kahvin kanssa nautittava croissant tai ”pain au chocolat”, eräänlainen voisarvi suklaahipuilla.
Yhdentoista hengen ranskalaisryhmä vietti Raumalla kymmenen päivää marras-joulukuun vaihteessa WinNovan ravintola- ja cateringalan opiskelijoiden ja opettajien vieraana. Yhteyden taustalla on ravintolakoulun ohjaajan, keittiömestari Laurent Hollevillen ja WinNovan lehtori Janne Lohen tuttavuus, joka juontaa juurensa 2000-luvun alun Turkuun.
– Olemme työskennelleet samoissa ravintoloissa Turussa. Laurent muutti kahdeksan vuotta sitten takaisin Ranskaan, mutta pari vuotta sitten satuin näkemään jostain, että hän oli opiskelijoineen järjestämässä ranskalaista viikkoa Turun Kauppahallin Herkkunuottaan. Siellä toimii yhä myös hänen aikanaan perustamansa bistro. Menin moikkaamaan häntä, ja tuli puheeksi, että mekin voisimme lähteä käymään ulkomailla, muistelee Lohi.
Yhdentoista hengen ranskalaisryhmä vietti Raumalla kymmenen päivää marras-joulukuun vaihteessa WinNovan ravintola- ja cateringalan opiskelijoiden ja opettajien vieraana. Kuva: Tuija Saarinen
Viime keväänä raumalaiset vierailivatkin Pariisin lähellä sijaitsevassa Gouvieux'ssa, ja nyt oli ranskalaisten vuoro vierailla Suomessa.
Lohi pitää tärkeänä, että opiskelijat muodostavat kansainvälisiä yhteyksiä.
– On tärkeää saada yhteyksiä ympäri maailmaa esimerkiksi työllistymismahdollisuuksien takia. Ravintola- alan opiskelijat hyötyisivät paljon ulkomailla asumisesta, sillä silloin ymmärtäisi kulttuuria, josta gastronomia kumpuaa.
WinNovan opetuskeittiön lisäksi ranskalaiset ehtivät vierailullaan nähdä paljon muutakin. Heti tulopäivänä vieraat vietiin seuraamaan Lukko–Jukurit-ottelua. Ohjelmassa oli reilun viikon aikana myös muun muassa saunomista ja uintia Marina Vistassa, Vanhaan Raumaan tutustumista sekä vierailu Kivikylän Kotipalvaamossa ja Mynämäellä sijaitsevalla Kotipellon Puutarhalla, joka tunnetaan Mimis-tuotemerkistään.
– Mimis Kotipellon Puutarha on ammatillisesti aivan huikea paikka, jossa kasvatetaan ravintola- ja kuluttajakäyttöön erilaisia versoja, yrttejä ja syötäviä kukkia. Ranskalaisopiskelijat olivat myös toivoneet pääsevänsä tutustumaan Finnlines-varustamon Finncanopus-autolauttaan, joka liikennöi Naantali–Kapellskär-väliä. Meidän opiskelijoitamme on siellä usein työharjoittelussa, ja siitä oli ollut paljon puhetta Ranskan-vierailumme aikana.
Vanhassa Raumassa vaikutuksen tekivät muun muassa värikkäät jouluvalot ja mielenkiintoiset historialliset yksityiskohdat.
– Me ranskalaiset rakastamme historiaa, ja oli ilo tutustua historialliseen Vanhaan Raumaan. Esimerkiksi se, että taloilla on nimet, oli mielenkiintoista ja uutta meille, toteaa Holleville.
Bussimatkalla Helsinki-Vantaan lentoasemalta Raumalle ranskalaiset vaikuttuivat maisemista, vaikkei lunta ollutkaan.
– Kaikkialla oli luontoa ja metsää. Sellaista ei näe meillä päin, toteaa Lea.
Kokiksi opiskeleva Gael oli pannut merkille, että raaka-aineet ja ruoanvalmistustekniikat poikkeavat siitä, mihin Ranskassa on totuttu.
– Myös tutut elintarvikkeet maistuvat Suomessa erilaiselta. Esimerkiksi leipä.
– Ranskalaisissa valkoisissa jauhoissa on jauhatustavan takia enemmän gluteenia kuin suomalaisissa jauhoissa, jotka taas ovat ravinteikkaampia ja kuitupitoisempia kuin ranskalaiset, lisää Holleville.


