STT

Hel­le­päi­vien tors­tai­na rik­ki men­nyt en­nä­tys voi van­he­ta jo tä­nään. Il­ma­tie­teen lai­tos en­nus­taa, et­tä hel­le­lu­ke­miin yl­le­tään maan ete­lä- ja kes­ki­o­sis­sa.

Jos läm­pö­ti­la nou­see tä­nään yli 25 as­teen, syn­tyy uu­si vuo­den hel­le­päi­vien en­nä­tys.

Ei­len mi­tat­tiin tä­män vuo­den 66. hel­le­päi­vä, mikä rik­koi 65 hel­le­päi­vän en­nä­tyk­sen vuo­del­ta 2002.

Hel­le­ra­ja Suo­mes­sa on 25,1 as­tet­ta. Il­ma­tie­teen lai­tok­sen ver­tai­lu­kel­poi­set hel­le­ti­las­tot al­ka­vat vuo­des­ta 1961.

Suo­mes­sa ku­lu­neen ke­sän kes­ki­läm­pö­ti­la vas­taa Il­ma­tie­teen lai­tok­sen mu­kaan vuo­den 1937 kes­ki­läm­pö­ti­la­en­nä­tys­tä. Ku­lu­neen ke­sän eli kesä–elo­kuun koko Suo­men kes­ki­läm­pö­ti­la oli 16,2 as­tet­ta.

Il­ma­tie­teen lai­tok­sen ja Hel­sin­gin yli­o­pis­ton tut­ki­joi­den ver­tai­sar­vi­oi­dun me­ne­tel­män mu­kaan il­mas­ton­muu­tok­sen vai­ku­tus läm­pö­ti­loi­hin on ol­lut mer­kit­tä­vä sekä Poh­jois- et­tä Ete­lä-Suo­mes­sa.

– Yleis­ty­vät ja kuu­me­ne­vat hel­le­aal­lot ovat yk­si il­mas­ton­muu­tok­sen par­hai­ten tun­ne­tuis­ta seu­rauk­sis­ta. Hel­tei­siä ke­siä on toki ol­lut ai­em­min­kin, mut­ta il­mas­ton­muu­tok­sen vuok­si nii­den to­den­nä­köi­syys kas­vaa en­ti­ses­tään tu­le­vi­na vuo­si­kym­me­ni­nä, toi­mi­a­la­joh­ta­ja Han­ne­le Kor­ho­nen to­te­si tie­dot­tees­sa.