Pert­ti Mat­ti­la / STT

Tär­kein syy jat­kaa työs­sä eläk­keel­lä on työs­tä naut­ti­mi­nen, il­me­nee Ti­las­to­kes­kuk­sen vuo­den 2023 työ­voi­ma­tut­ki­muk­sen li­sä­o­sas­ta. Mui­ta syi­tä työs­sä jat­ka­mi­sel­le oli­vat ta­lou­del­li­nen vält­tä­mät­tö­myys tai hou­kut­te­le­vuus sekä esi­mer­kik­si py­sy­mi­nen so­si­aa­li­ses­ti ak­tii­vi­se­na.

Run­sas nel­jän­nes van­huu­se­läk­keen 50–74-vuo­ti­as­ta saa­jis­ta jat­koi vii­me vuon­na työn­te­koa van­huu­se­läk­keen al­ka­es­sa.

Kak­si vii­de­so­saa näi­den ikä­luok­kien van­huu­se­läk­keen saa­jis­ta il­moit­ti lo­pet­ta­neen­sa työn­te­on, kun elä­ke al­koi.

Lo­put, va­jaa kol­man­nes, ei­vät ol­leet työ­e­lä­mäs­sä van­huu­se­läk­keen al­ka­es­sa.

Su­ku­puol­ten vä­lil­lä ei ol­lut pal­jon ero­ja sii­nä, oli­ko eläk­keel­le jää­ty elä­kei­kä­ra­jan täyt­ty­es­sä vai vas­ta myö­hem­min. Mie­het jat­koi­vat työn­te­koa eläk­keen al­ka­es­sa hie­man ylei­sem­min kuin nai­set.

Kun työs­ken­te­lyn­sä päät­tä­neil­tä van­huu­se­läk­keen saa­jil­ta ky­syt­tiin pää­syy­tä lo­pet­ta­mi­sel­le, sel­väs­ti ylei­sin syy oli elä­kei­kä­ra­jan täyt­ty­mi­nen. Sen il­moit­ti syyk­si run­saat kak­si kol­ma­so­saa sekä nai­sis­ta et­tä mie­his­tä. Oman sai­rau­den tai työ­ky­vyt­tö­myy­den vuok­si lo­pet­ti run­sas kym­me­nes sekä mie­his­tä et­tä nai­sis­ta. Muut syyt oli­vat har­vi­nai­sem­pia.

Ko­ro­tet­tua elä­ket­tä saa, jos on jat­ka­nut työs­sä eläk­keen alai­kä­ra­jan jäl­keen. Vä­hen­net­ty­nä elä­ket­tä taas mak­se­taan sil­loin, jos eläk­keel­le on siir­ryt­ty en­nen alai­kä­ra­jan täyt­ty­mis­tä.

Noin kak­si kol­ma­so­saa vas­tan­neis­ta il­moit­ti nyt teh­dys­sä tut­ki­muk­ses­sa, et­tä hei­dän en­sim­mäi­nen saa­man­sa elä­ke ei ol­lut vä­hen­net­ty ei­kä ko­ro­tet­tu.

Noin vii­de­so­sa sekä mie­his­tä et­tä nai­sis­ta il­moit­ti en­sim­mäi­sen van­huu­se­läk­keen ol­leen vä­hen­net­ty, eli osa-ai­kai­nen tai var­hen­net­tu. Mo­lem­mis­ta su­ku­puo­lis­ta va­jaa kym­me­nes puo­les­taan ker­toi en­sim­mäi­sen eläk­keen­sä ol­leen ko­ro­tet­tu.

Vuon­na 2017 voi­maan tul­leen elä­keu­u­dis­tuk­sen jäl­keen jo­kai­sel­la ikä­luo­kal­la on oma alin elä­kei­kän­sä, jon­ka täy­tet­ty­ään voi siir­tyä van­huu­se­läk­keel­le. Alai­kä­ra­jaan vai­kut­ta­vat syn­ty­mä­vuo­si ja am­mat­ti, jos­sa työs­ken­te­lee.

Syn­ty­mä­vuo­des­ta ja am­ma­tis­ta riip­pu­en vuon­na 2023 van­huu­se­läk­keen alai­kä­ra­ja täyt­tyi 55–63-vuo­ti­aa­na. Eläk­keel­le siir­ty­mis­tä saat­toi ly­kä­tä 68-vuo­ti­aak­si as­ti, jos oli mah­dol­li­suus ja ha­lua jat­kaa työ­e­lä­mäs­sä.

Suo­men elä­ke­jär­jes­tel­mäs­sä on usei­ta eri­tyyp­pi­siä van­huu­se­läk­kei­tä eli iän pe­rus­teel­la mak­set­ta­via eläk­kei­tä. Ylei­sin on la­ki­sää­tei­nen van­huu­se­lä­ke, jota mak­se­taan joko työ­u­ran ai­kai­sis­ta an­si­ois­ta ker­ty­vä­nä työ­e­läk­kee­nä, vä­him­mäis­tur­van ta­kaa­va­na kan­sa­ne­läk­kee­nä tai nii­den yh­dis­tel­mä­nä.

Van­huu­se­lä­ket­tä ovat li­säk­si työ­nan­ta­ja- tai am­mat­ti­a­la­koh­tai­set li­sä­e­läk­keet sekä yk­si­tyi­seen, va­paa­eh­toi­seen elä­ke­va­kuu­tuk­seen pe­rus­ta­va van­huu­se­lä­ke.

Lä­hes 90 pro­sent­tia van­huu­se­läk­keel­lä ol­leis­ta sai vuon­na 2023 ai­no­as­taan la­ki­sää­teis­tä van­huu­se­lä­ket­tä.

Ikä­ryh­mäs­sä 50–74-vuo­ti­aat oli Suo­mes­sa vuon­na 2023 yh­teen­sä noin 1 730 000 ih­mis­tä, jois­ta liki 800 000 eli hie­man va­jaa puo­let sai van­huu­se­lä­ket­tä. Näis­tä yli 380 000 oli mie­hiä ja run­saat 410 000 nai­sia.