STT

An­si­o­päi­vä­ra­han por­ras­ta­mi­nen voi­daan teh­dä hal­li­tuk­sen eh­dot­ta­mal­la ta­val­la, sa­no­taan pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan tuo­rees­sa lau­sun­nos­sa. Hal­li­tus on esit­tä­nyt, et­tä an­si­o­si­don­nai­nen päi­vä­ra­ha ale­ni­si 40 työt­tö­myys­päi­vän jäl­keen 20 pro­sent­tia ja 170 työt­tö­myys­päi­vän jäl­keen 25 pro­sent­tia.

Va­li­o­kun­nan lau­sun­to on yk­si­mie­li­nen.

Va­li­o­kun­ta to­te­si ai­em­min, et­tei an­si­o­päi­vä­ra­han an­sio-osaa kos­ke­va muu­to­seh­do­tus vai­ku­ta pe­rus­tus­lais­sa mai­nit­tuun pe­rus­toi­meen­tu­lon tur­vaan. Va­li­o­kun­ta ei ole pi­tä­nyt eh­do­tus­ta on­gel­mal­li­se­na myös­kään omai­suu­den suo­jan kan­nal­ta. Sa­mat ar­vi­ot kos­ke­vat nyt myös eh­do­tus­ta an­si­o­päi­vä­ra­han alen­ta­mi­ses­ta.

Pe­rus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nan lau­sun­nos­sa kä­si­tel­lään myös työs­sä­o­lo­eh­don ker­ty­mis­tä palk­ka­tu­e­tus­sa työs­sä. La­kieh­do­tuk­sen mu­kaan palk­ka­tu­et­tu työ ei vas­tai­suu­des­sa pää­sään­töi­ses­ti ker­ry­tä työs­sä­o­lo­eh­toa. Va­li­o­kun­nan mie­les­tä sään­te­ly ei ole on­gel­mal­lis­ta yh­den­ver­tai­suu­den kan­nal­ta. Se pi­tää kui­ten­kin pe­rus­tel­lum­pa­na, et­tä palk­ka­tu­et­tu työ ker­ryt­täi­si ai­na­kin osit­tain työs­sä­o­lo­eh­toa.

Oi­keus­kans­le­ri kat­soi tam­mi­kuus­sa, et­tä hal­li­tuk­sen esit­tä­miä työt­tö­myys­tur­van muu­tok­sia ja nii­den yh­teis­vai­ku­tuk­sia ai­em­min an­net­tu­jen sääs­tö­la­kie­si­tys­ten kans­sa ei ole ar­vi­oi­tu riit­tä­vän hy­vin.