Pääministeri Orpo kohutusta lomapäivästään: Oli selvää, että perhe meni edelle
Sanna Nikula / STT
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo jättäneensä Euroopan päämiestason kokouksen väliin heinäkuussa muun muassa perheloman ja vaimonsa syntymäpäivän vuoksi. Hän sanoo sopineensa sijaisjärjestelystä presidentti Alexander Stubbin kanssa.
– Koska kyseessä oli ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, erityisesti Ukrainan tilanteeseen keskittyvä kokous, niin oli oikein luontevaa, että tasavallan presidentti osallistuu ja sovimme hänen kanssaan tästä järjestelystä, Orpo sanoi.
Orpon mukaan oli selkeää, että perhe meni tilanteessa edelle, mutta jos kokouksen sisältö tai sijaisjärjestelyt olisivat vaatineet, hän olisi ehkä joutunut harkitsemaan pidempään.
Pääministerin puoliso täytti 50 vuotta kokousta edeltävänä päivänä 17. heinäkuuta. Orpo avasi poissaolonsa syytä medialle kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Rovaniemellä.
– Jos olisin lähtenyt käymään siellä, se olisi monella tapaa sotkenut sekä lasten että vaimon, hänen syntymäpäivänsä järjestelyjä. Siksi päädyin tähän.
Orpo jäi pois Britanniassa järjestetystä Euroopan poliittisen yhteisön kokouksesta 18. heinäkuuta. Alun perin pääministerin oli tarkoitus katkaista lomansa päiväksi kokouksen takia.
Orpon poisjääminen kokouksesta on herättänyt kritiikkiä, sillä perustuslain mukaan Suomen EU-politiikkaa johtaa pääministeri. Euroopan poliittisen yhteisön kokous ei ole puhtaasti EU-kokous, mutta tilaisuudessa käsitellään Euroopan yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomea on kaikissa aiemmissa kokouksissa edustanut pääministeri.
– Tämä on poikkeustapaus. Olen osallistunut edelliseen pääministerikaudellani pidettyyn Euroopan poliittisen yhteisön kokoukseen Granadassa ja aion osallistua jatkossakin.
Orpo ei näe asiassa lautasongelmaa tai toimivaltaongelmaa.
– Minusta on erinomainen asia, että tasavallan presidentin ja pääministerin yhteistyö on luontevaa, ja meidän toimivaltamme on aivan selvä.
STT sai Orpon esikunnasta nähtäväkseen sähköposteja, joissa pääministerin kyseisen päivän lomasta (18.7.) sovittiin ennen vapaan vahvistamista. Viesti lähetettiin valtioneuvoston istuntoyksikköön 3. kesäkuuta. Syyksi lomapäivälle kerrottiin yhdellä virkkeellä, että kyseisenä päivänä ollut virkamatka on peruttu, joten pääministeri pitää lomansa yhtäjaksoisesti.
Virkamatkan perumista koskevista viesteistä ei ilmene perustetta sille, miksi virkamatka peruttiin.
Valtioneuvoston kansliasta ei aiemmin suostuttu antamaan STT:lle kyseistä lomapäivää koskevia viestejä nähtäväksi. STT kertoi lauantaina pyytäneensä valtioneuvoston kansliasta nähtäväksi viestin tai viestit, joissa pääministerin kyseisen päivän lomasta oli sovittu ennen loman vahvistamista, mutta viestinvaihto ei kanslian mukaan ole julkisuuslain tarkoittama viranomaisen asiakirja.
Orpo pahoitteli, että viestiä ei annettu ja että siitä tuli salailun tunne. Hän sanoo sen johtuneen valtioneuvoston käytännöstä, jonka alivaltiosihteeri Timo Lankinen oli vahvistanut. Käytännön mukaan kaikki henkilöiden lomiin liittyvät viestit eivät ole julkisia.
– En tiennyt tästä päätöksestä, mutta kun kuulin, että asia oli noussut keskusteluun, sanoin välittömästi, että minun tämän viestinvaihdon saa julkaista ja saa julkaista jatkossakin. Tämä oli valtioneuvoston yleisohje, jota alussa noudatettiin.
Edellisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) vastaavat lomaviestit olivat julkisia.
Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta on sitä mieltä, että lomaviesteissä on kyse julkisuuslain tarkoittamasta asiakirjasta.
Orpon ensimmäisessä, toukokuussa vahvistetussa lomakalenterissa pääministerillä oli lomaa lähes koko heinäkuun ajan, mutta 18.7. oli vielä merkitty työpäiväksi.
Valtioneuvoston kanslian mukaan kyseinen päivä vahvistettiin Orpon lomapäiväksi 6. kesäkuuta.