Heli Laak­ko­nen / STT

Nai­set, jot­ka hoi­ta­vat ko­ti­töis­tä hie­man yli puo­let, ovat ko­ti­töi­den ja­kau­tu­mi­seen hy­vin tyy­ty­väi­siä, kun taas sa­man ver­ran ko­ti­töi­tä te­ke­vät mie­het ovat ko­ti­töi­den ja­kau­tu­mi­seen hy­vin tyy­ty­mät­tö­miä.

Näin ker­too Vä­es­tö­lii­ton tuo­re Per­he­ba­ro­met­ri. Ba­ro­met­rin mu­kaan nai­set ar­vi­oi­vat hoi­ta­van­sa ko­ti­töis­tä kes­ki­mää­rin 60 pro­sent­tia, mie­het run­saat 50 pro­sent­tia. Nai­sis­ta 75 pro­sent­tia ker­toi ai­na pe­se­vän­sä pyy­kin, kun taas mie­his­tä lä­hes 80 pro­sent­tia ker­toi vas­taa­van­sa ai­na ko­din huol­to­töis­tä. Nai­sil­la oli pää­vas­tuu lä­hes kai­kis­ta ko­ti­töis­tä.

Ko­ti­työt ei­vät kui­ten­kaan ja­kau­du yh­tä epä­ta­sai­ses­ti kuin las­ten­hoi­to, jon­ka ja­kau­tu­mi­seen tyy­ty­mät­tö­mim­mät nai­set ar­vi­oi­vat vas­taa­van­sa las­ten­hoi­dos­ta lä­hes 80-pro­sent­ti­ses­ti. Tyy­ty­väi­sim­mät­kin nai­set ar­vi­oi­vat hoi­ta­van­sa las­ten­hoi­dos­ta yli puo­let.

Kes­ki­mää­rin nai­set ar­vi­oi­vat vas­taa­van­sa las­ten­hoi­dos­ta lä­hes 70 pro­sen­tin edes­tä ja mie­het run­saan 40 pro­sen­tin. Mitä suu­rem­man osan nai­set ar­vi­oi­vat ot­ta­van­sa vas­tuul­leen, sitä tyy­ty­mät­tö­mäm­piä he ovat teh­tä­vien ja­kau­tu­mi­seen. Mie­hil­lä vas­taa­vaa eroa ei ol­lut.

– Suo­mes­sa las­ten­hoi­to on edel­leen hy­vin su­ku­puo­lit­tu­nut­ta, sa­noo STT:lle Vä­es­tö­lii­ton tut­ki­ja Tiia Sor­sa.

Syyk­si las­ten­hoi­don ja­kau­tu­mi­seen su­ku­puo­len mu­kaan Sor­sa ar­vi­oi muun mu­as­sa per­he­va­pai­den epä­ta­sai­sen ja­kau­tu­mi­sen. Nai­set ovat useim­mi­ten ko­to­na lap­sen syn­nyt­tyä, ja jos lap­sen toi­nen van­hem­pi ei täs­sä vai­hees­sa ole lap­sen kans­sa, ei hän ota lap­sen hoi­vas­ta vält­tä­mät­tä yh­tä pal­jon vas­tuu­ta myö­hem­min­kään.

Per­he­ba­ro­met­ris­sä on ky­syt­ty ih­mis­ten omia ar­vi­oi­ta. Jos nais­ten ja mies­ten ar­vi­ot sii­tä, kuin­ka suu­ren osan he hoi­ta­vat ko­ti­töis­tä ja las­ten­hoi­dos­ta las­kee yh­teen, saa tu­lok­sek­si 110 pro­sent­tia.

– Mah­taa ol­la hy­vin siis­tiä ja las­ten asi­at hy­vin jär­jes­tet­ty, jos näin to­si­aan on. Tyy­pil­li­ses­ti­hän ih­mi­set yli­ar­vi­oi­vat omaa osuut­taan näis­tä teh­tä­vis­tä ja toi­saal­ta ali­ar­vi­oi­vat kump­pa­nin­sa osuut­ta, Sor­sa sa­noo.

Sor­san mu­kaan ero var­sin­kin las­ten­hoi­toa kos­ke­vis­sa ar­vi­ois­sa on kui­ten­kin niin suu­ri, et­tä sii­tä voi pää­tel­lä myös to­sie­lä­män eron hoi­to­vas­tui­den ja­kau­tu­mi­ses­sa ole­van mer­kit­tä­vä.

Maa­lis­kuus­sa to­teu­tet­tuun per­he­ba­ro­met­ri­ky­se­lyyn vas­ta­si lä­hes 5 300 ih­mis­tä.

Per­he­ba­ro­met­ris­sä on tut­kit­tu tänä vuon­na mo­nia sek­siin liit­ty­viä tee­mo­ja. Sor­sa sa­noo, et­tä pe­rin­tei­ses­ti ha­lut­to­muut­ta on pi­det­ty on­gel­ma­na.

– Jos ha­luk­kuus on ma­ta­laa, se on on­gel­ma. Ja jos se on hy­vin kor­ke­aa, se­kin on eh­kä on­gel­ma. Mut­ta täs­sä tut­ki­muk­ses­sa, kun me ky­syim­me ih­mi­sil­tä, niin riip­pu­mat­ta sii­tä, mikä ha­luk­kuu­den taso oli, ih­mi­set oli­vat pää­o­sin tosi tyy­ty­väi­siä.

Sik­si Sor­san mu­kaan oli­si hyvä ko­ros­taa sitä, et­tä sek­su­aa­li­nen ha­lut­to­muus on on­gel­ma vain sil­loin, jos se on on­gel­ma ih­mi­sel­le it­sel­leen. Hän sa­noo, et­tä so­pi­vaa sek­su­aa­li­sen ha­lun ta­soa on tul­kit­tu pe­rin­tei­ses­ti mies­ten nä­kö­kul­mas­ta ja kes­ki­mää­rin mie­het ko­ke­vat sek­su­aa­lis­ta ha­lua nai­sia use­am­min.

– Eh­kä täs­sä­kin on tasa-ar­vois­tu­mi­sen paik­ka.

Sor­san mu­kaan ylei­ses­ti aja­tel­laan, et­tä sek­siä kuu­luu ol­la ei­kä toi­sen osa­puo­len ha­lu­ja ole ai­na kuun­nel­tu. Sor­sa sa­noo, et­tä muun mu­as­sa suos­tu­muk­seen liit­ty­vät ky­sy­myk­set ovat tuo­re asia. Täs­tä ker­too hä­nen mu­kaan­sa lain­sää­dän­tö, joka esi­mer­kik­si mää­rit­te­li rais­kauk­sen avi­o­lii­tos­sa ri­kok­sek­si vas­ta vuon­na 1994. Suos­tu­muk­seen pe­rus­tu­va sek­su­aa­li­ri­kos­lain­sää­dän­nön uu­dis­tus puo­les­taan tuli voi­maan vii­me vuo­den alus­sa.

Myös mie­het kär­si­vät Sor­san mu­kaan ajat­te­lus­ta, jos­sa sek­su­aa­lis­ta ha­lua kuu­luu tun­tea usein.

– Kun on voi­ma­kas aja­tus sii­tä, et­tä mie­het ovat ai­na val­mii­ta sek­siin, niin sit­ten jos on­kin mie­hiä, jot­ka ei­vät tun­ne sek­su­aa­lis­ta ha­lua ko­vin usein, voi­sin ku­vi­tel­la, et­tä he ovat vie­lä enem­män stig­ma­ti­soi­tu­nei­ta kuin nai­set.

Ai­em­min ei ole juu­ri­kaan pys­tyt­ty tut­ki­maan nii­den ih­mis­ten mää­rää, jot­ka ovat pa­ri­suh­tees­sa, mut­ta asu­vat eril­lään, sil­lä tut­ki­muk­set ovat pe­rus­tu­neet vä­es­tö­re­kis­te­ri­tie­toi­hin. Sa­moin on sink­ku­jen mää­rän lai­ta.

Sor­sa sa­noo, et­tä sink­ku­jen mää­rä on yl­lät­tä­vän suu­ri, noin 30 pro­sent­tia. Eri­lai­sis­sa sel­lai­sis­sa suh­teis­sa, jois­sa ei asu­ta yh­des­sä, on puo­les­taan 18–29-vuo­ti­ais­ta nai­sis­ta noin vii­den­nes, mie­his­tä 10 pro­sent­tia. Tätä van­hem­mis­sa ikä­ryh­mis­sä 70-vuo­ti­ai­siin as­ti osuus vaih­te­lee kym­me­nen pro­sen­tin mo­lem­min puo­lin, ja 70–79-vuo­ti­ais­ta osuus on noin vii­si pro­sent­tia.

Sor­san mu­kaan on mer­kit­tä­vää, et­tä kou­lu­tuk­sel­la ja pa­ri­suh­tees­sa ole­mi­sel­la on yh­teys. Pe­ru­sas­teen kou­lu­tuk­sen suo­rit­ta­neis­ta yli 60 pro­sent­tia on sink­ku­ja, kun taas kor­ke­am­min kou­lut­tau­tu­neil­la mää­rä on 20–30 pro­sen­tin luok­kaa.

Mis­tä tämä joh­tuu?

– Kyse ei ole sii­tä, et­tä pe­ru­sas­teen suo­rit­ta­neet ha­lu­ai­si­vat ol­la sink­ku­ja use­am­min kuin muut. Kyse on eri­ar­voi­suu­des­ta. Suo­mes­sa ma­ta­la kou­lu­tus on yleen­sä in­di­kaat­to­ri huo­no-osai­suu­des­ta ja on­gel­mis­ta elä­män muil­la osa-alu­eil­la, Sor­sa sa­noo.

Tä­män vuo­den Per­he­ba­ro­met­ri oli en­sim­mäi­nen uu­des­ta pa­ri­suh­tei­ta, sink­kuut­ta ja hy­vin­voin­tia kos­ke­vas­ta ba­ro­met­rien ai­ka­sar­jas­ta. Sen ky­sy­myk­set on mää­rä tois­taa nel­jän vuo­den vä­lein.