Hallitus luopuu makeisten ja suklaan alv:n korotuksesta
Anniina Korpela, Anni Keski-Heikkilä / STT
Hallitus on päättänyt, ettei se edistä makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen korottamista. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä ja tiedotteessa.
– Veromuutos sai lausuntokierroksella huomattavan paljon kritiikkiä, ja sen juridiset mahdollisuudet toimia etenkin EU-oikeudellisesti olivat hyvin epävarmat, Purra kirjoittaa julkaisussaan.
Hallitus aikoi korottaa makeisten ja suklaan arvonlisäverotusta 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Esityksen taustalla oli valtion tavoite vahvistaa julkista taloutta.
Veronkorotuksen staattisen tuottovaikutuksen vuonna 2026 arvioitiin olevan 83 miljoonaa. Hallitus korvaa nämä poistamalla datakeskusten ja kaivosten verotukia sekä kiristämällä alkoholin verotusta.
Hallituksen päätös luopua makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen korottamisesta on otettu lämmöllä vastaan ainakin Fazerilla. Yhtiön tiedotteen mukaan päätös on tärkeä koko toimialan kannalta. Fazerin konsernijohtajan Christoph Vitzthumin mukaan hallituksen esitys olisi vääristänyt kilpailua merkittävästi ja ollut EU-oikeuden vastainen.
Suunnitellun arvonlisäveron korotuksen vuoksi Fazer keskeytti viime keväänä uutta suklaatehdasta koskevan investointisuunnitelmansa arvioidakseen erilaisia vaihtoehtoja hankkeelle. Fazer kertoo tiedotteessaan, että hallituksen päätöksen myötä suklaatehtaan investointiprosessi Lahdessa nytkähtää jälleen eteenpäin.
Makeisten ja suklaan arvonlisäverotuksen korotuksen oli suunniteltu astuvan voimaan kesäkuussa. Uudistuksessa makeiset ja suklaatuotteet olisi siirretty elintarvikkeisiin nykyisin sovellettavasta alennetun 14 prosentin verokannasta yleisen verokannan soveltamisalaan.
Suunniteltu arvonlisäveron korotus oli saanut kritiikkiä etenkin elintarvikealan lausunnoissa. Useat lausujat olivat ilmaisseet huolensa siitä, että veronkorotus lisäisi epävarmuutta elintarvikealalla ja vähentäisi alan ennakoitavuutta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) puolestaan kannatti esitystä, mutta piti sitä liian suppeana.
Hallitus haluaa korvata menetetyt uudet verotulot tekemällä muita veronkiristyksiä.
Datakeskuksilla ja kaivoksilla on ollut oikeus alempaan sähköveroluokkaan. Tämä noin 40 miljoonaan euron arvoinen tuki poistuu. Summasta datakeskusten osuus on noin 30 miljoonaa euroa ja kaivosten 10 miljoonaa euroa.
– Emme näe näiden yritystukien säilyttämiselle enää tarvetta muuttuneessa vero-, elinkeino- ja energiapoliittisessa tilanteessa. Samalla haluamme edistää puhtaan sähkön ja sen siirtokapasiteetin riittävyyttä, Purra sanoo ministeriön tiedotteessa.
Viime vuonna datakeskusten verotuki oli ennakkotiedon mukaan 25,8 miljoonaa euroa. Kun datakeskuksia rakennetaan lisää, tukisummakin olisi ollut tulevina vuosina kasvamassa.
Alkoholin verotuksen kiristäminen koskisi viinejä ja niin sanottuja muita käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia, kerrotaan ministeriön tiedotteessa.
Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Leo Parkkonen sanoo STT:lle, että tuen poistuminen voi toki vaikuttaa investointeihin, mutta yritykset tekevät hankkeissa laajaa kokonaisarviointia. Suomen vahvuuksia ovat esimerkiksi poliittinen vakaus, puhdas ja suhteellisen edullinen sähkö sekä hyvät siirtoverkot.
– Verotus on kuitenkin vain yksi tekijä, Parkkonen sanoo.
Parkkonen huomauttaa, että myös Ruotsi poisti datakeskusten verotuen vuonna 2023. Suomessa normaaliverokin on alempi kuin Ruotsissa, Parkkonen sanoo.