Pakken Kiekkokulma: Liigafinaali antaa paljon ajattelemisen aihetta
Monessa liigaseurassa varmasti pohditaan, miten finalistit KalPa ja SaiPa voivat menestyä kahden miljoonan joukkueillaan.
Se ainakin on tullut selväksi, että pelkästään kovalla rahalla kootulla joukkueella ei välttämättä mestaruuksia voiteta. Vaaditaan selkeä, toisteinen pelitapa ja siihen sopivat pelaajat. Esimerkiksi KalPa on noussut jo vakituiseksi pudotuspelijoukkueeksi vaalimalla omaa pelitapaansa ja jalostamalla sitä sekä hankkimalla pelitapaan sopivat täsmävahvistukset. Yksi hyvä esimerkki tästä on kultakypärä Matiyas Kantar, joka sopii kuopiolaiseen pelaajaprofiiliin hyvänä luistelijana ja äärimmäisen taitavana kiekollisena pelaajana.
Tarkalla seulalla valittiin myös valmentajaksi Petri Karjalainen, joka tiesi, mitä Kuopiossa ja seurassa häneltä odotetaan.
KalPa pelaa loistavaa luisteluvoimaista kiekollista lätkää, jonka pohja luotiin jo silloin, kun Pekka Virta ensimmäisen kerran otti päävalmentajavastuun. Parina ensimmäisenä kautena menestys kiersi KalPaa, mutta pelitapa hioutui, ja sen myötä asema suomalaisen jääkiekon huipulla vahvistui.
Jotain jatkuvuudesta kertoo myös hallinnon pitkäikäisyys. KalPan toimintakulttuuria ja taloutta on voitu kehittää pitkäjänteisesti omista lähtökohdista.
Nyt tämä työ sai ansaitsemansa palkinnon, Suomen mestaruuden, joka on seurahistorian ensimmäinen. Kiinnostavaa on se, miten seuran johdossa kyetään mestaruus käsittelemään niin, että menestymiseen saadaan jatkumoa.
Mestaruuden jälkeen joukkue tahtoo hajota. Parhaille miehille satelee tarjouksia, ja ison rahan houkutuksiin ei seura voi vastata vain sillä, että Kuopiossa on kiva pelata hyvähenkisessä joukkueessa.
Mestaruuskrapulasta löytyy monia esimerkkejä. Esimerkiksi HPK:n alamäki alkoi vuoden 2019 mestaruudesta. Toistakymmentä pelaajaa ostettiin muualle ja uusien, yhtä tasokkaiden hankkiminen oli jo taloudellisesti äärettömän vaikeaa. No, Kuopiossa seuran toiminnalle on luotu vahva kivijalka, johon on mahdollisuuksia rakentaa menestystä jatkossakin.
SaiPan suuntaan voi esittää vähän samansuuntainen kysymyksen: Miten tästä eteenpäin? Nykysopimuksilla pelaajien hinnan ja laadun suhde on vääristynyt. Jos seura aikoo pitää kiinni edes osasta kärkimiehiä, niin palkat nousevat. Kaiken tämän menestyksen jälkeen ei vastaavaa joukkuetta kyetä enää kahdella miljoonalla kokoamaan.
SaiPan puolesta on syytä toivoa, että maakunnan elinkeinoelämä asettuu entistä voimallisemmin seuran taakse ja mahdollistaa kilpailukykyisen joukkueen rakentamisen myös tulevaisuudessa. Ilman kunnon työkaluja ei päävalmentaja Raimo Helminenkään voi toistuvasti ihmeitä viritellä.
Pauli Uusi-Kilponen
Lehdistöneuvos, Eurajoki