Leppikorven asema uhattuna
Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikka ratkeaa sunnuntaina, kun demarien neljän kunnallisjärjestön edustajat istuvat saman pöydän ääreen. Valintaporukka on koottu niin, että jokainen kunnallisjärjestö saa kymmentä jäsentä kohti yhden edustajan. Valituksi tulee joko Sari Seimelä (701 ääntä kunnallisvaaleissa). Heidi Hiljanen (480 ääntä tai Kalle Leppikorpi (416 ääntä).
Jokainen kolmesta pyrkii hanakasti nuijan varteen. Seimelä on äänimääränsä puolesta ykköspaikalla. Hänellä on myös 30 vuoden kokemus kunnallisesta päätöksenteosta. Heidi Hiljasella on kokemusta valtuutettuna vaalikaudesta ja kaupunginhallituksen jäsenyydestä kahden vuoden ajan. Ammatiltaan hän on sairaanhoitaja ja työskentelee Länsirannikon mielenterveys ry:ssä toiminnanjohtajana. Kisaa kh:n puheenjohtajan paikasta luonnehditaan niin kiivaaksi, että hän sopisi tehtävään jo työnsä puolesta, naureskellaan kunnallisjärjestöissä.
Tuollaiset letkautukset toisaalta kertovat siitä, että vaikka kisa on kova ei se kuitenkaan ole veristä.
Hiljasta pidetään pätevänä tehtävään, ja hänellä on kannatusta yli puoluerajojen. Seimelän vahvuutena on pitkä kokemus kunnallispolitiikasta, ja häntä pidetään sosiaalisesti osaavana. Kalle Leppikorpi on johtanut puolipormestarin virkaa kahden vaalikauden ajan. Hän nauttii niin ikään arvostusta yli puoluerajojen. Jopa niin, että jos kokoomuslaiset saisivat äänestää demarien kh:n puheenjohtajaehdokasta, Kalle olisi vahvoilla. Jyräävä tyyli ei kaikkia omassa ryhmässä miellytä. Leppikorven asema onkin nyt pahasti uhattuna. Pahimpana uhkaajana pidetään Heidi Hiljasta.
Lähtökohtana on ollut, että puolipormestari valitaan aina neljäksi vuodeksi. On myös ehdotettu tehtävän jakamista kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ainakaan Seimelä ei tällaista kannata, kuten eivät monet muutkaan. Perusteena on se, ettei kahdessa vuodessa kykene solmimaan tarvittavia suhteita ja jos tässä onnistuukin, niin uuden on aloitettava työ aina alusta.
Kiinnostava ja vähälle huomiolle jäänyt muutos on se, että SDP halusi vaihtaa teknisen lautakunnan puheenjohtajuuden sivistyslautakunnan nuijaan. Kun laskee yksi ynnä yksi, ei voi välttyä ajatukselta, että se olisi kh:n kisassa toiseksi jääneelle demarille lohdutuspalkinto. Sivistykseen käytetään eniten kaupungin rahaa. Siihen kuuluu opetus, varhaiskasvatus, kulttuuri jne. Lohdutuspalkinnon saanut nostaa vain satasia kokouspalkkioina, kun puolipormestarille maksetaan kuukausipalkkana noin 2 700 euroa.
Pauli Uusi-Kilponen
Päätoimittaja