Ilman luottamusta ei synny talouskasvua
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus ottaa isoja riskejä vauhdittaakseen Suomen talouden kasvua.
Jos asioita tarkastellaan vain numeroiden valossa, eväät kasvulle ovat hyvät.
Työntekijöiden ostovoima kasvaa enemmän kuin vuosikymmeneen. Siihen on monta syytä: yli miljardin euron veronalennukset, palkankorotukset, inflaation hidastuminen ja korkojen lasku.
Näillä eväillä pitäisi kotimaisen kulutuksen kasvaa vähän joka tavalla. Eli asuntokaupassa, rakentamisessa ja palveluiden käytössä.
Jotain kuitenkin puuttuu. Tuo jotain on luottamus. Pelätään lopputilejä, etuuksien edelleen heikentymistä ja yleistä maailmantilannetta. Ajaako Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tullipolitiikka kansantaloudet taantumaan tai jopa lamaan?
Entä mitä tapahtuu Ukrainan sodalle, laajeneeko se ja uhkaavatko Venäjän aggressiot jopa Suomen turvallisuutta?
Joka päivä mediat kertovat uutisia, jotka eivät välttämättä rohkaisen ihmisiä, vaan pikemminkin lietsovat lisää pelkoa.
Ihmisäly on eri kuin tekoäly. Tekoäly käsittelee sekunneissa valtavat määrät tietoa, analysoi asioita olemassa olevien tietojen pohjalta ja tekee niistä johtopäätöksiä. Ihmisten johtopäätöksissä tunne vie, jolloin mielen maisema muuttuu helposti vielä todellisuuttakin synkemmäksi.
Kun taas menee hyvin, reaktiot ovat päinvastaisia.
Eikä pelon aiheuttama varovaisuus heijastu vain yksittäisten kansalaisten käyttäytymiseen. Myös yritykset tulevat varovaiseksi sitä mukaa, kun näkymä tulevaisuuteen sumenee.
Kukaan ei osaa sanoa tänään, mitä huomenna tapahtuu tulleille tai sodalle Ukrainassa.
Epätietoisuus on äärimmäisen harmillista taloudelle ja Suomelle, jonka julkinen velka kasvaa. Harmitella voi myös Petteri Orpo hallituksineen. Veronalennusten riskit uhkaavat konkretisoitua. Lisäksi uudistukset, joiden tavoitteena oli työnteon kannusteiden lisääminen, uhkaavat valua hukkaan.
Kun työttömyys kasvaa ja avoimien työpaikkojen määrä on puolittunut hallituskauden aikana, ei ansioturvan heikentäminen auta. Hukkaan valuvat myös uudistukset, jotka patistavat ihmisiä kokopäivätöihin osapäivätöiden sijasta.
Jos nykyinen maailmantilanne jatkuu seuraavat kaksi vuotta, Orpon hallitukselta jää näkemättä uudistusten mahdolliset myönteiset vaikutukset. Todellinen vaikutus nähdään vasta silloin, jos ja kun epävarmuudet maailmalla hälvenevät ja Suomen talouden ennustemittarit ja mielialat kääntyvät 180 astetta nykyisestä.
Ehkä sitten sen seuraavan hallituksen aikana.
Pauli Uusi-Kilponen
Päätoimittaja, UutisRauma