Heli Laak­ko­nen, San­na Rai­ta-aho / STT

Hal­li­tu­soh­jel­man kir­jauk­sia maa­han­muu­ton osal­ta ei ol­la avaa­mas­sa, sa­noo val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Riik­ka Pur­ra (ps.) suur­lä­het­ti­läs­päi­vien leh­dis­tö­ti­lai­suu­des­sa.

Pur­ral­ta ky­syt­tiin, mitä miel­tä hän on RKP:n eh­do­tuk­ses­ta työ­pe­räi­ses­tä maa­han­muu­tos­ta.

RKP:n pu­heen­joh­ta­ja An­ders Ad­lerc­reutz eh­dot­ti puo­lu­een edus­kun­ta­ryh­män ke­sä­ko­kouk­ses­sa hel­po­tuk­sia työ­pe­räi­seen maa­han­muut­toon. Hä­nen mu­kaan­sa hal­li­tuk­sen tu­li­si si­tou­tua 40 000 net­to­maa­han­muut­ta­jaan vuo­sit­tain.

Pur­ran mu­kaan täl­lai­sia si­tou­muk­sia ei tar­vi­ta.

Hän kui­ten­kin kiis­ti, et­tä maa­han­muu­tos­ta oli­si hal­li­tuk­ses­sa jän­nit­tei­tä. Hä­nen mu­kaan­sa hal­li­tuk­sen lin­ja on kir­jat­tu hal­li­tu­soh­jel­maan sel­ke­äs­ti.

– Hu­ma­ni­taa­ri­seen maa­han­muut­toon meil­lä on tiuk­ka lin­ja -- työ­pe­räi­ses­sä maa­han­muu­tos­sa, hal­li­tuk­ses­sa tai tus­kin koko edus­kun­nas­sa on tus­kin yh­tään puo­lu­et­ta, jol­le ei kel­pai­si, et­tä meil­le saa­puu kor­ke­as­ti­kou­lu­tet­tu­ja osaa­jia tai ih­mi­siä te­ke­mään työ­tä aloil­le, jois­sa on tar­vet­ta, Pur­ra sa­noi.

Pur­ral­ta ky­syt­tiin myös itä­ra­jan ti­lan­tees­ta. Hä­nen mu­kaan­sa itä­ra­jan ti­lan­ne on py­sy­nyt en­nal­laan ei­kä ole tul­lut sel­lai­sia tie­to­ja, et­tä itä­ra­ja voi­tai­siin ava­ta.

Pur­ra piti myös pu­heen suur­lä­het­ti­läs­päi­vil­lä. Pu­hees­sa hän to­te­si, et­tei EU voi har­joit­taa sel­lais­ta il­mas­to­po­li­tiik­kaa, joka pe­rus­tuu Kii­nan hy­vän­tah­toi­suu­teen toi­mit­taa Eu­roop­paan riit­tä­väs­ti esi­mer­kik­si säh­kö­au­to­ja, au­rin­ko­pa­nee­le­ja ja kriit­ti­siä mi­ne­raa­le­ja.

– Län­nen ja Kii­nan vä­li­ses­sä sys­tee­mi­kil­pai­lus­sa on län­tis­ten va­pau­sar­vo­jen puo­lus­ta­mi­sel­le an­net­ta­va suu­rem­pi mer­ki­tys kuin sil­le, et­tä ku­lut­ta­ja saa hie­man hal­vem­man Kii­nas­sa val­mis­te­tun kän­ny­kän tai te­le­vi­si­on, mi­nis­te­ri sa­noi pu­hees­saan.

Pur­ran mu­kaan Kii­nal­le kaup­pa­po­li­tiik­ka on kei­no kan­sain­vä­li­sen vai­ku­tus­val­lan li­sää­mi­sek­si ja riip­pu­vuuk­sien vah­vis­ta­mi­sek­si. Sik­si Suo­mel­le oli­si luon­te­vam­paa tii­vis­tää tek­no­lo­gis­ta ja kau­pal­lis­ta yh­teis­työ­tä esi­mer­kik­si Ete­lä-Ko­re­an ja Ja­pa­nin kans­sa.

Pur­ra sa­noi myös, et­tä Kii­nan int­res­seis­sä ei ole se­kaan­tu­mi­nen Uk­rai­nan so­taan.

– Kui­ten­kin Kii­na on pi­tä­nyt huo­len muil­la ta­voin, et­tei Ve­nä­jän ta­lous ja so­ta­ko­ne ole ro­mah­ta­nut län­nen pa­kot­tei­den seu­rauk­se­na. Myös kan­sain­vä­li­sil­lä aree­noil­la, ku­ten YK:ssa, Kii­na on puo­lus­ta­nut Ve­nä­jän nä­kö­kan­to­ja Uk­rai­nan konf­lik­tis­ta.

Mi­nis­te­ri pai­not­ti ar­voi­hin pe­rus­tu­via ero­ja län­nen eli Eu­roo­pan ja Yh­dys­val­to­jen sekä mui­den man­te­rei­den vä­lil­lä. Län­si ei kui­ten­kaan voi pa­kot­taa muu­ta maa­il­maa omak­su­maan omia ar­vo­jaan ja yh­teis­kun­ta­jär­jes­tys­tään, mut­ta sään­tö­pe­rus­teis­ta maa­il­man­jär­jes­tys­tä on sil­ti puo­lus­tet­ta­va, hän sa­noi.

– Em­me voi hil­jaa hy­väk­syä ke­hi­tys­tä koh­ti vah­vem­man oi­keut­ta maa­il­man­po­li­tii­kas­sa, joka oli­si kuo­le­man­vaa­ral­lis­ta Suo­men kal­tai­sel­le so­taa käy­vän ydi­na­se­val­ti­on ra­ja­naa­pu­ril­le.

Pur­ra kom­men­toi pu­hees­saan myös hal­li­tuk­sen so­peu­tuk­sia. Hä­nen mu­kaan­sa ta­lou­den kor­jaa­mi­nen 9 mil­jar­dil­la eu­rol­la on he­rät­tä­nyt po­si­tii­vis­ta huo­mi­o­ta ja suo­ra­nais­ta häm­mäs­te­lyä EU-val­ti­on­va­rain­mi­nis­te­rien ta­paa­mi­sis­sa.

– Maam­me jul­ki­sen ta­lou­den kun­toon saat­ta­mi­nen ei ole Suo­mel­le vain ta­lou­del­li­nen ky­sy­mys, vaan se on mitä suu­rim­mas­sa mää­rin si­dok­sis­sa Suo­men ar­vos­tuk­seen ja us­kot­ta­vuu­teen kan­sain­vä­li­sil­lä aree­noil­la, Pur­ra sa­noi.