San­na Rai­ta-aho / STT

Suo­mes­sa työt­tö­myys on nous­sut EU-mais­ta toi­sek­si no­pei­ten ku­lu­neen vuo­den ai­ka­na, ker­too Ti­las­to­kes­kus tuo­rees­sa Tie­to & Tren­dit -ar­tik­ke­lis­sa. Eni­ten työt­tö­myy­sas­te on nous­sut vuo­den ai­ka­na Liet­tu­as­sa.

Myös Suo­men työt­tö­myy­sas­te on EU-alu­een kol­man­nek­si kor­kein.

– Ai­noa yli 10 pro­sen­tin työt­tö­myy­sas­te oli Es­pan­jas­sa, 11,5 pro­sent­tia. Seu­raa­va­na oli Kreik­ka, ja sen jäl­keen ti­las­tos­sa ”ko­mei­li” jo Suo­mi kol­man­nek­si kor­keim­mal­la työt­tö­myy­sas­teel­la, kir­joit­taa Ti­las­to­kes­kuk­sen yli­ak­tu­aa­ri Pert­ti Tas­ki­nen ar­tik­ke­lis­sa.

20–64-vuo­ti­ai­den työl­li­syy­sas­te nou­si EU:ssa tä­män vuo­den en­sim­mäi­sel­lä nel­jän­nek­sel­lä kes­ki­mää­rin 75,7 pro­sent­tiin.

Ylei­ses­ti EU-mai­den työl­li­syys on vii­me vuo­si­na nous­sut ja työt­tö­myys py­sy­nyt en­nal­laan, ar­tik­ke­lis­sa ker­ro­taan. Työl­li­syys on ol­lut nou­su­joh­teis­ta ko­ro­nak­rii­sin jäl­kei­ses­sä EU:ssa vii­me ai­koi­hin as­ti inf­laa­ti­os­ta ja Ve­nä­jän hyök­käys­so­das­ta huo­li­mat­ta.

Työt­tö­myy­sas­teen en­nal­laan py­sy­mi­seen on vai­kut­ta­nut muun mu­as­sa se, et­tä eräis­sä pe­rin­tei­sis­sä kor­ke­an työt­tö­myy­den mais­sa, ku­ten Es­pan­jas­sa ja Krei­kas­sa, työt­tö­myy­sas­te on las­ke­nut jon­kin ver­ran.

Työt­tö­myy­sas­te on ai­noa ver­tai­lu­kel­poi­nen työ­mark­ki­nain­di­kaat­to­ri, jota EU:ssa tuo­te­taan kuu­kau­si­ta­sol­la, Ti­las­to­kes­kus ker­too. Mo­nis­sa mais­sa kau­si­vaih­te­lut saat­ta­vat ol­la suu­ria, jo­ten ai­ka­sar­ja on kau­si­ta­soi­tet­tu.

Pel­käs­tään työl­li­syys- ja työt­tö­myy­sas­teet ei­vät ker­ro koko ku­vaa työ- ja työt­tö­myys­ti­lan­tees­ta. Työl­li­siä voi ol­la ali­työl­li­si­nä osa-ai­ka­työs­sä, tai työ­mark­ki­noi­den ul­ko­puo­lel­la voi ol­la työn­haun lo­pet­ta­nei­ta, jot­ka oli­si­vat val­mii­ta vas­taa­not­ta­maan töi­tä.

Työt­tö­myyt­tä voi mi­ta­ta myös esi­mer­kik­si työt­tö­myy­den kes­tol­la.

Ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan pit­kä­ai­kai­sy­työt­tö­mien mää­rä on las­ke­nut EU:ssa kah­des­sa vuo­des­sa 5,5 mil­joo­nas­ta 4,5 mil­joo­naan. Suo­mes­sa pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien mää­rä on py­sy­tel­lyt suun­nil­leen va­kaa­na, ja se oli vuo­den 2024 en­sim­mäi­sel­lä nel­jän­nek­sel­lä 45 000.

Pit­kä­ai­kais­työt­tö­mil­lä tar­koi­te­taan vä­hin­tään 12 kuu­kaut­ta työt­tö­mi­nä ol­lei­ta.