Mai­ju Yli­pies­sa / STT

Mi­ten Suo­mes­sa saa­tai­siin li­sää yli 55-vuo­ti­ai­ta työl­lis­ty­mään ja py­sy­mään töis­sä?

Sitä on poh­ti­nut vii­me ai­koi­na muun mu­as­sa en­ti­nen työ­mi­nis­te­ri Jari Lindst­röm. Hän on hal­li­tuk­sen ni­me­ä­mä­nä sel­vi­tys­hen­ki­lö­nä et­si­nyt työ­voi­ma­po­li­tii­kan kei­no­ja edis­tä­mään yli 55-vuo­ti­ai­den työl­lis­ty­mis­tä ja työ­u­ran jat­ku­mis­ta.

– Tämä on yl­lät­tä­vän iso on­gel­ma, Lindst­röm to­te­si kes­ki­viik­ko­na Aka­van jär­jes­tä­mäs­sä ti­lai­suu­des­sa, jos­sa kä­si­tel­tiin ikä­syr­jin­tää ja yli 55-vuo­ti­ai­den asi­an­tun­ti­joi­den työl­lis­ty­mis­tä.

Lindst­röm toi­voo en­si vii­kol­la jul­kais­ta­van sel­vi­tyk­sen aloit­ta­van kes­kus­te­lua en­nen kaik­kea ikään liit­ty­vis­tä asen­ne­on­gel­mis­ta.

Aka­van työ­mark­ki­na­joh­ta­ja Vil­le Kop­ran mu­kaan yli 55-vuo­ti­ai­den asi­an­tun­ti­joi­den työl­li­syy­den ke­hit­tä­mi­ses­sä olen­nai­sia asi­oi­ta ovat juu­ri ikä­syr­jin­tään puut­tu­mi­nen sekä ih­mis­ten pi­tä­mi­nen töis­sä muun mu­as­sa osaa­mis­ta ke­hit­tä­mäl­lä.

Ky­sy­mys on Kop­ran mu­kaan tär­keä pait­si yh­den­ver­tai­suus­nä­kö­kul­mas­ta, myös sik­si, et­tä työ­voi­man mää­rä Suo­mes­sa vä­he­nee.

– Mei­dän on pak­ko käyt­tää ikään­ty­nyt­tä työ­voi­maa en­tis­tä enem­män ja saa­da hei­dät mu­kaan, kos­ka muu­ten ei työ­voi­ma rii­tä, Kop­ra sa­noi STT:lle.

Ikään­ty­nei­den työl­li­syys laa­haa Kop­ran mu­kaan pal­jon esi­mer­kik­si Ruot­sia jäl­jes­sä.

Ikä­syr­jin­nän ko­ke­muk­sis­ta ker­toi­vat kes­ki­vii­kon ti­lai­suu­des­sa Aka­van jä­sen­lii­tot jä­sen­ky­se­lyi­den­sä tu­los­ten pe­rus­teel­la.

Esi­mer­kik­si In­si­nöö­ri­lii­ton ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta 50 vuot­ta täyt­tä­neis­tä työt­tö­mis­tä 86 pro­sent­tia koki ikä­syr­jin­nän hai­tan­neen työn­ha­ku­aan. Suo­men Eko­no­mien ky­se­lys­sä osuus oli yli 50-vuo­ti­ail­la työt­tö­mil­lä sa­maa luok­kaa. Kai­kis­ta ky­se­lyn yli 50-vuo­ti­ais­ta vas­taa­jis­ta kak­si vii­des­tä ker­toi ko­ke­neen­sa työn­haus­sa ikä­syr­jin­tää.

Tek­nii­kan aka­tee­mis­ten (TEK) ky­se­lys­sä esiin nou­si sel­vä su­ku­puo­lie­ro. Nai­set ker­toi­vat mie­hiä enem­män koh­dan­neen­sa ikä­syr­jin­tää sekä ikään liit­ty­viä ste­re­o­ty­pi­oi­ta.

Ky­se­lyi­den pe­rus­teel­la myös us­ko työl­lis­ty­mi­seen oli täs­sä ikä­ryh­mäs­sä heik­koa.

Lindst­röm huo­maut­ti, et­tä ikä­syr­jin­tä on myös sub­jek­tii­vi­nen ko­ke­mus.

– Mut­ta kiis­tat­ta ikä­syr­jin­tää Suo­mes­sa on.

Lindst­rö­min pian jul­kais­ta­vas­sa sel­vi­tyk­ses­sä nou­see hä­nen mu­kaan­sa esiin ai­na­kin se, kuin­ka mah­dol­li­suus vai­kut­taa omaan työ­hön nä­kyy työs­sä jak­sa­mi­ses­sa. Sii­hen liit­ty­vät eri­lai­set jous­tot, ku­ten osa-ai­ka­työ.

Sel­vi­tyk­ses­sä sy­ven­ny­tään myös esi­mer­kik­si osaa­mi­seen ja op­pi­mi­seen.

– Ei ai­na tar­vi­ta tut­kin­toa. Voi ol­la, et­tä jol­tain puut­tuu jo­kin pie­ni pala. Tu­len esit­tä­mään sii­hen rat­kai­su­eh­do­tuk­sia, Lindst­röm ker­toi.

Aka­va eh­dot­taa työ­ka­lu­na osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­seen ura­kat­saus­ta, joka aut­tai­si kiin­nit­tä­mään huo­mi­o­ta kou­lu­tus­tar­pei­siin hy­vis­sä ajoin.

– Alet­tai­siin sään­nöl­li­ses­ti kar­toit­taa työ­u­ran ai­kais­ta osaa­mis­ta ja nä­ke­mys­tä sii­tä, mitä sen pi­täi­si ol­la seu­raa­vien vuo­sien ai­ka­na, Kop­ra ku­vai­lee.

Ura­kat­sauk­set voi­si hä­nen mu­kaan­sa ot­taa esi­mer­kik­si 45–50 vuo­den iäs­tä läh­tien vaik­ka­pa osak­si ke­hi­tys­kes­kus­te­lu­ja.

– Sil­lä voi­tai­siin pääs­tä sii­hen, et­tä en­sin­nä­kin voi­si jat­kaa omas­sa työs­sä pi­dem­pään, jos osaa­mis­ta ke­hi­te­tään ak­tii­vi­ses­ti. Ja sit­ten jos käy niin, et­tä me­net­tää työn­sä, on plak­ka­ris­sa eh­kä vä­hän pa­rem­pi ti­lan­ne, kun osaa­mis­ta on mie­tit­ty ja ke­hi­tet­ty.

En­tä mi­ten voi­tai­siin muut­taa asen­tei­ta, jot­ka joh­ta­vat ikä­syr­jin­tään?

– Se vaa­tii eh­kä jon­kin ver­ran ha­vah­tu­mis­ta yri­tyk­sis­sä. Et­tä se, et­tä on mo­ni­muo­toi­nen työ­paik­ka ja siel­lä on eri­lai­sia ih­mi­siä, on yleen­sä rik­kaus ja sil­lä on hy­viä vai­ku­tuk­sia työn tuot­ta­vuu­teen, Kop­ra sa­noo.

Ikä­syr­jin­nän tor­ju­mi­sek­si hän pe­rään­kuu­lut­taa sel­keyt­tä ja lä­pi­nä­ky­vyyt­tä rek­ry­toin­ti­pe­rus­tei­siin ja -pää­tök­siin.

– Kun läh­de­tään te­ke­mään rek­ry­toin­tia, mää­ri­tel­täi­siin osaa­mi­nen ja teh­tä­vä, mitä ha­lu­taan, mut­ta ei mää­ri­tel­täi­si ih­mis­tyyp­piä tai työn­te­ki­jä­tyyp­piä etu­kä­teen, Kop­ra sa­noo.

Aka­va eh­dot­taa myös, et­tä va­lit­se­mat­ta jää­neel­le työn­ha­ki­jal­le sää­det­täi­siin jat­kos­sa oi­keus saa­da sel­vi­tys va­lin­ta­pe­rus­teis­ta.