Hallitukselta korvaava hanke aikuiskoulutustuen lakkautukselle – koskee sote- ja kasvatusalaa
Emmi Tilvis / STT
Hallitus käynnistää hankkeen, jonka tarkoituksena on kehittää työn ja opintojen yhteensovittamista ja helpottaa osaavan työvoiman saamista työvoimapula-aloilla. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö kertovat asiasta tiedotteella.
Pilottihanke keskittyy sellaisiin työvoimapula-alojen koulutuksiin, joihin sisältyy pakollista harjoittelua tai muuta opiskelua, joka edellyttää poissaoloa työstä. Tällaisilla aloilla työn ohessa opiskelu vaatii uudenlaisia järjestelyjä sekä työpaikoilla että opiskelupaikassa.
Suunnitelman mukaan pilotoinnin piiriin tulisi ensi vuonna vajaat 2 000 opiskelijaa sairaanhoitajan, lähihoitajan, sosionomin, varhaiskasvatuksen opettajan ja erityisopettajan koulutuksissa.
Hankkeeseen esitetään ensi vuodelle kymmenen miljoonaa euroa. Pilotointi- ja kehittämishanke toteutetaan vuosina 2025–2026.
Pilotointi- ja kehittämisrahoitus myönnetään kokonaan korkeakouluille ja ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Koulutuksen toteuttajat maksavat osan rahoituksesta eteenpäin työnantajalle korvauksena työntekijän työajalla opiskelun kustannuksista. Rahoitusta myönnetään enintään 15 kuukauden ajalle.
Hallitus on lakkauttanut aikuiskoulutustuen. Lakkauttamisen on arvioitu vähentävän julkisia menoja 175 miljoonalla eurolla vuodessa.
Ensimmäinen valtionavustushaku käynnistetään marraskuussa, ja pilotointi- ja kehittämistoiminta alkaa ensi vuoden alusta alkaen sitä mukaa kuin koulutuksen toteuttajat ja työnantajat ovat saaneet toteutusmallit valmisteltua.