Metsänomistajat saavat tietoa kuolleista puista Metsään.fi-palvelusta
Suomen metsäkeskus aloitti kesäkuussa metsätuhojen havainnoinnin satelliitti- ja ilmakuvista. Seurannassa havaitut tiedot kuolleista puista tulevat Metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun. Yksityiset metsänomistajat näkevät palvelusta omissa metsissään havaitut kuolleet puut. Tietojen avulla on mahdollista estää mahdollisia metsätuhoja leviämästä ja puuttua niihin jo varhaisessa vaiheessa.
Lisäksi metsänomistajat saavat palveluun lisätyistä uusista mahdollisista tuhohavainnoista tietoa tekstiviestillä tai sähköpostilla, jos kiinteistöllä on kuolleita puita enemmän kuin muutama yksittäinen puu.
Seurannan tarkoituksena on estää hyönteistuhoja leviämästä metsissä ja rohkaista metsänomistajia tarkkailemaan omien metsiensä terveydentilaa. Metsään.fi-palvelun tietojen avulla metsänomistajat voivat löytää omista metsistään mahdolliset hyönteistuhojen riskikohteet.
– Tiedoista on hyötyä etenkin etämetsänomistajille, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta käydä säännöllisesti omissa metsissään. Apua voi kysyä paikallisilta metsäammattilaisilta, että he kävisivät metsässä tarkistamassa tilanteen, sanoo tuhohavainnoinnista vastaava projektipäällikkö Lauri Haataja Suomen metsäkeskuksesta.
Metsään.fi-palvelussa on yleisiä toimenpideohjeita metsänomistajille tuhotilanteissa. Neuvoja kannattaa kysyä myös metsäammattilaisilta, joiden yhteystietoja voi hakea Metsään.fistä.
Kuolleiden puiden havainnoinnissa ja tulkinnassa hyödynnetään kesän aikana kuvattuja ilmakuvia sekä tarkkoja satelliittikuvia. Satelliittikuvien tarkkuus on lähes samaa tasoa kuin ilmakuvien. Kuolleet puut erottuvat kuvissa harmaina verrattuna eläviin puihin.
Metsäkeskus seuraa metsätuhoja tänä vuonna noin 40 000–50 000 neliökilometrin pinta-alalla. Eteläisin seuranta-alue on Porvoon seudulla ja pohjoisin Kainuussa.
– Mahdollisten hyönteistuhojen seuranta ja tiedotus niistä tulee ajankohtaiseen saumaan. Esimerkiksi kirjanpainajakuoriainen aiheuttaa vuosittain kuusikoissa merkittäviä tuhoja, eikä tuhojen ennusteta ainakaan vähenevän. Toisaalta Suomen metsissä ei ole vielä ollut vastaavia laajamittaisia hyönteistuhoja kuin vaikka Keski-Euroopassa viime vuosina. Nyt on syytä pitää metsiä silmällä, Lauri Haataja korostaa.
Metsäkeskus tekee metsätuhojen havainnointia yhteistyössä KOKO Forest Oy:n ja Sitowise Oy:n kanssa. Seurantamenetelmä on kehitetty Business Finlandin rahoittamassa innovaatiohankkeessa.
Lähde: Suomen Metsäkeskuksen tiedote