METSO-ohjelman seurantatyöryhmän näkemys jatkokaudesta valmistui
Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma METSOn toimikausi päättyy vuoden 2025 lopussa.
METSO-ohjelman tavoitteena on parantaa metsäisten luontotyyppien ja metsälajien tilaa sekä suojelutasoa. Ympäristöministeriö asetti viime vuonna METSO-ohjelman sidosryhmistä koostuvan laajapohjaisen seurantatyöryhmän. Työryhmän tehtävänä on arvioida nykyisen METSO-ohjelman toteutumista sekä käsitellä tulevan METSO-kauden keskeisimpiä linjauksia.
Työryhmän laatimassa valmistelumuistiossa linjataan METSO-ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä uudelle ohjelmakaudelle 2026–2040. Kyseessä on seurantaryhmän näkemys, jonka pohjalta jatketaan Metson uuden kauden valmistelua.
Nykyisen METSO-ohjelman tavoin seurantatyöryhmän muistiossa esitetään, että uusi ohjelma perustuu maanomistajien vapaaehtoisesti tarjoamiin kohteisiin sekä niiden suojeluun ja luonnonhoitoon erilaisin keinoin. Uuden ohjelmakauden valmistelu on pohjautunut nykyisen METSO-ohjelman lisäksi Helmi-elinympäristöohjelmaan ja näistä saatuihin kokemuksiin.
METSO-ohjelma on samalla myös osa Euroopan unionin ennallistamisasetuksen kansallista toimeenpanoa. Kansallisen ennallistamissuunnitelman valmistelu on parhaillaan käynnissä ja luonnoksen on määrä valmistua elokuussa 2026. METSO-ohjelman toteutuskausi jaetaan muistiossa tavoitteiltaan kahteen jaksoon, jotka koskevat vuosia 2026–2030 ja 2031–2040.
Vuosille 2026–2030 työryhmä esittää määrällisiä tavoitteita. Ennallistamissuunnitelman valmistumisen jälkeen METSO-ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä tarkistetaan. Vuosien 2031–2040 osalta METSO-ohjelman tavoitteet sovitetaan yhteen ennallistamissuunnitelman tavoitteiden kanssa.
Seurantatyöryhmän muistiossa ehdotetaan, että METSO-ohjelmaa toteutettaisiin uudella ohjelmakaudella koko Suomessa, mutta ohjelman painopiste olisi eteläisessä Suomessa. METSO-ohjelman toimenpiteet ovat laaja-alaisia. Ohjelma sisältää valtioneuvoston keväällä päättämien luonnontilaisten ja vanhojen metsien kriteerien mukaisten yksityisten ja valtion metsien suojelun.
Muistion mukaan METSO-ohjelma toimii tiiviissä yhteistyössä Helmi-elinympäristöohjelman kanssa. Helmi-ohjelmaan tällä hetkellä kuuluva vapaaehtoinen soidensuojelu siirrettäisiin osaksi METSO-ohjelmaa Helmi-ohjelmakauden päättyessä. Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä toteutettavassa METSO-ohjelmassa huomioidaan toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, jotka liittyvät muun muassa organisaatioiden uudelleenjärjestelyihin sekä aluehallinnon tulevaan rakenteeseen.
Seurantatyöryhmän esitys ei ollut yksimielinen, vaan ympäristöjärjestöt jättivät siitä eriävän mielipiteen.
Esitys uudesta METSO-ohjelmasta on tarkoitus lähettää lausunnoille alkusyksyllä 2025. Tulevasta METSO-ohjelmasta ja sen toimenpiteistä päättää valtioneuvosto.