Sukupolvien skoolaus satavuotiaan kunniaksi – Porin Marttayhdistys juhli kaupungintalolla
Porin Marttayhdistys täyttää tänä vuonna 100 vuotta.
Tiia Jokisalo
Porin Marttayhdistyksen nuorimman jäsenen titteli kuuluu ehdottomasti kahdeksanvuotiaalle Hilla Aaltoselle, joka on nuoresta iästään huolimatta ollut marttojen jäsen jo muutaman vuoden ajan. Mukaan toimintaan hän liittyi mumminsa Janeta Aaltosen kutsumana.
– En kovin usein ole mukana tapaamisissa, mutta osallistun esimerkiksi juhlatilaisuuksiin, Porin Marttayhdistyksen satavuotisjuhlaan saapunut Hilla kertoo.
Porin kaupunki järjesti viime viikolla 100-vuotiaan Porin Marttayhdistyksen kunniaksi kaupungintalolla juhlatilaisuuden.
Mukana oli yhdistyksen jäsenten lisäksi kaupungin puolelta kaupunginjohtaja Lauri Inna ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laulainen, sekä Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.
Hilla Aaltonen on Porin Marttayhdistyksen nuorin jäsen. Hän liittyi yhdistykseen mumminsa Janeta Aaltosen kutsumana.
Porin Marttayhdistys on vanhin Satakunnassa perustettu marttayhdistys, jonka tarkka perustamispäivä on 27. huhtikuuta vuonna 1925.
– Alunperin se perustettiin naisten yhdistykseksi, mutta pian havaittiin, että yhdistyksen tavoitteet olivat samanlaiset kuin Marttaliitolla, joten yhdistys liittyi marttoihin, nykyinen puheenjohtaja Inkeri Kuloharju kertoo historiasta.
Yhdistys on toiminut ilman taukoja koko satavuotisen historiansa ajan, läpi sota-ajankin, jolloin olosuhteiden puitteissa tehtiin, mitä pystyttiin. Martat neuloivat sotilaille ampumasormikkaita, sukkia ja ompelivat flanellista alusvaatteita.
Talvisodan jälkeen yhdistys järjesti pula-ajan neuvontaa ja organisoi kaupungin järjestämälle pellolle palstaviljelyä ruokapulaa helpottamaan.
Vuonna 1941 Porin kaupunginhallitus lahjoitti rahaa kotitalousneuvolan perustamiseen. Sen puitteissa martat neuvoivat kansalaisia esimerkiksi siinä, miten erilaisia raaka-aineita voidaan keittiössä korvata saatavissa olevilla aineilla ja tehdä vanhasta uutta.
Yhdistyksellä oli myös oma radio-ohjelma Ylellä, jossa opastettiin muun muassa puutarhanhoidossa. Morsiuskursseilla puolestaan käsiteltiin asioita, joita nuoret aikuiset eivät oppineet sota-ajan vuoksi normaaliin tapaan kotona, arkiruoan laittoa, vauvanhoitoa ja puolisoiden rauhallista yhteiselämää.
Ajat ovat muuttuneet, mutta marttatoiminta jatkuu silti. Tällä hetkellä Porin yhdistyksellä on jäseniä reilu 80, joista suurin osa on 55–75-vuotiaita. Jäsenet tapaavat parin viikon välein ja kesätauolla järjestetään retkiä ja juhlitaan yhdessä Martan päivää.
– Toiminta ei ole yhdistyksen tapaamisissa niin neuvovaa kuin mitä se joskus oli. Myös aiheet ovat muuttuneet, esimerkiksi kodinhoitokursseja ei enää niinkään ole. Nykyään iltojemme aiheet liittyvät lähinnä kirjallisuuteen, puutarhaan ja kulttuuriin, mutta uusiinkin asioihin olemme tutustuneet, kuten tarot-kortteihin ja aikuisten värityskirjoihin. Kuloharju kertoo ja jatkaa:
– Mutta ruokateema on ja pysyy, vaikka senkin sisältö on muuttunut. Aiemmin mukana oli esimerkiksi kasvisten viljelyyn ohjaamista, nyt enemmänkin laitetaan yhdessä ruokaa ja keskitytään erityisesti teeman mukaan kasvisruokien lisäämiseen.
Kansallisten uusien ravitsemussuositusten myötä martat ovat mukana ohjaamassa suositusten jalkauttamista käytännön arkeen. Valtakunnallisesti marttojen teemana tänä ja ensi vuonna on Muutos lautasella, jonka kautta opastetaan ihmisiä sisällyttämään lisää kasviksia ruokavalioonsa.
Marttajärjestö 125 vuotta
Martat ovat kotisivuillaan olevan määritelmän mukaan kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton.
Järjestö perustettiin Helsingissä maaliskuussa 1899. Alkuperäinen nimi Sivistystä kodeille oli silloiselle venäläiselle hallinnolle liian radikaali, ja niinpä useiden ehdotusten joukosta nimeksi valittiin Martat.
Marttaliitto on keskusjärjestö, joka suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa.
Marttaliiton jäseniä puolestaan ovat marttapiirit, joissa ammattitutkinnon suorittaneet kotitalous- ja puutarha-asiantuntijat järjestävät kursseja ja opetusta. Marttayhdistykset kokoontuvat marttailtoihin luentojen, opiskelun, kotitalouskurssien ja kädentaitojen merkeissä.